Czy jesteś za włączeniem cytowania postów (tym samym umożliwiając odkrycie treści w znaczniku hide)?

Czas głosowania minął pn 29 sty 2024, 19:59

tak
17
30%
nie
40
70%

Liczba głosów: 57
crescent city
Administrator
200 lat/a, 250 cm
administrator w Nowy Orlean
Awatar użytkownika
Whispers of life
You’ll never know what heaven means until you’ve been down to New Orleans.
Ankieta
w sprawie włączenia cytowania postów fabularnych (umożliwiającego czytanie treści zawartych w znaczniku hide)
W nawiązaniu do wiadomości zawierających prośby o włączenie opcji cytowania postów, które otrzymujemy prywatnie oraz czytamy na SB, przychodzimy z ankietą, która pomoże administracji rozstrzygnąć kwestię włączenia cytowania postów w rozgrywkach fabularnych (umożliwiającą czytanie treści zawartych w znaczniku hide).

Kontrowersje wzbudziły te punkty regulaminu:
5.5. Wątki o charakterze erotycznym i brutalnym (bez szczegółowych opisów) powinny być zamieszczane w znaczniku "hide" lub "spoiler", a także oznaczone kodem bbcode "tw" (trigger warning). Fabuły uznawane za społecznie kontrowersyjne oraz szczegółowo opisane muszą być obowiązkowo oznaczone odpowiednim kodem "tw" i umieszczone w znaczniku "hide".
5.6. W celu zadbania o prywatność rozgrywek umieszczanych przez użytkowników w znaczniku "hide", cytowanie oraz usuwanie postów w działach z rozgrywkami fabularnymi zostało wyłączone.
  • W przypadku gdy użytkownik będzie chciał, aby któryś z jego postów został usunięty, należy go zgłosić poprzez przycisk "zgłoś". Post zostanie usunięty przez administrację.

Po dyskusji w gronie administracji - przed podjęciem ostatecznej decyzji o zmianie tych punktów regulaminu oraz włączeniu możliwości cytowania postów w rozgrywkach fabularnych lub pozostawieniu sprawy w jej aktualnym stanie - postanowiłyśmy zasięgnąć Waszej opinii, dlatego przygotowałyśmy ankietę, w której będziecie mogli wyrazić swoje zdanie w tej sprawie.

zasady
1. Ankieta potrwa tydzień - do 29.01.2024r., 19:59.
2. Każdy gracz może oddać JEDEN GŁOS z jednego aktywnego konta.
3. Ze względu na newralgiczny dla niektórych temat, prosimy o kulturalną dyskusję i pisanie własnych argumentacji na rzecz swojego stanowiska w ankiecie, bez oceniania zdania innych - każdy ma prawo do wypowiedzenia swojej opinii, dlatego prosimy o zachowanie szacunku dla każdego gracza o odmiennym zdaniu.
  • Jeśli ktoś czuje się niekomfortowo z wyrażeniem swojej opinii w publicznym temacie, może napisać PW na konto King of Jazz, w poście z podsumowaniem ankiety umieścimy główne argumenty każdej ze stron.
4. Jeśli jednak dyskusja w naszej opinii stanie się zbyt burzliwa, zastrzegamy sobie prawo do zamknięcia tematu z ankietą.
5. Jednocześnie informujemy, że wynik ankiety będzie argumentem dla administracji do podjęcia ostatecznej decyzji, nie ostatecznym werdyktem w tej sprawie!

ekipa crescent dream
ani ta, ani tamta
Przyjezdn*
30 lat/a, 165 cm
archiwistka w bibliotece w robert e. smith library
Awatar użytkownika
Whispers of life
Are you gonna marry, kiss, or kill me? It's just a game, but really I'm betting on all three for us two
Słyszałam, że wydawnictwo Niezwykłe ma całkiem imponującą kolekcję książek o tematyce podobnej do tej, która tak bardzo interesuje wszystkich podglądaczy, a z jakiegoś powodu boli ich to, że nie mają do niej dostępu na forum. W tamtym roku wypuścili ich tylko grubo ponad 200, więc jest z czego wybierać :love:

Komentarz od: King of Jazz, pn 22 sty 2024, 21:11

Prosimy o uszanowanie zdania innych użytkowników, bez niepotrzebnych złośliwości.
po mieście błąka się tylko jedna dusza
Atte
Miejscow*
33 lat/a, 164 cm
Chirurg w Szpital
Awatar użytkownika
Whispers of life
I’m not sure, but I’m almost positive, that all music came from New Orleans.
To może ja zacznę.
Osobiście jestem za cytowaniem na forum.
Dlaczego? Na forum obowiązuje system oznaczania wrażliwych i kontrowersyjnych wątków. Myślę, że naprawdę ciężko byłoby niechcący natknąć się na coś takiego plus nawet nie wiem czy można byłoby tu mówić o przypadku. Jeśli ktoś nawet niechcący kliknąłby w cytowanie to zasadniczo ma na początku ostrzeżenie.
Poza tym ja osobiście (i podejrzewam, że kilkoro graczy mogłoby się pod tym podpisać) lubię czytać wątki innych, nawet te w hajdach. Sama nie mam predyspozycji do pisania niektórych wątków, a czytnięcie takich dobrze napisanych jest całkiem fajną sprawą.
No i też pamiętajmy, że hajdy to nie tylko pasjonujące przytulanki. Ja bym chciała na przykład rozegrać wątek z bratem, który byłby w zasadzie wątkiem rodzinnym, ale takim że niekoniecznie nadawałby się na pokazanie go publicznie. I powiedzmy, że rzecz w nim mogłaby stanowić punkt zaczepienia też dla innych postaci (narzeczonego Fran, narzeczonej Vito czy kogokolwiek innego). W tym momencie na dobrą sprawę musiałabym każdej mniej lub bardziej zainteresowanej osobie streszczać wątek, gdy dzięki cytowaniu mogliby zobaczyć wszystko sami.

Z góry przepraszam za składnię, o tej godzinie może już leżeć.
Jackson Parker
Miejscow*
18 lat/a, 173 cm
uczeń i szkolący się fryzjer w szkoła i Lafitte Beauty Salon
Awatar użytkownika
Whispers of life
Uważam, że jeśli gry są odpowiednio otagowane, czy tam oznaczone odpowiednim "tw", to każdy czyta coś na własną odpowiedzialność. Jeśli kogoś nie interesują jakieś gry, to pewnie nie będzie celowo czytać, żeby się striggerować. Osobiście jednak jestem zdania, że jeśli ktoś wrzuca post w "hide", to ma ku temu powód i zapewne nie chce, by osoby trzecie rzucały na to okiem. To już od nas zależy, czy ktoś to uszanuje, czy nie.
Jeśli o mnie chodzi, to nie lubię, gdy ktoś czyta moje rozgrywki, jeśli z tą osobą nie piszę. Zaliczam się również do tych osób, które jeśli używają "hide", to mają ku temu powód, dlatego uważam, że obecny system polegający na kliknięciu przycisku "zgłoś" jest jak najbardziej wystarczający.
Shizi
Miejscow*
30 lat/a, 186 cm
Kucharz w New Orleans
Awatar użytkownika
Whispers of life
Don't blame me, please don't step into here, just don't mess up this place, don't turn the lights on, I beg you not to light here up, don't try to find this place.
Jako proste stworzenie, powiem: wymogi do odpowiedniego oznaczenia "wrażliwych" sesji - jest.
Odpowiednia rubryczka do otagowania - jest.
Zakładając, że każdy stosuje się do regulaminu i odpowiednio "podpisuje" takie gierki, to wówczas osoba "podglądająca" wchodzi na własny rachunek i własne życzenie - w skrócie: nie ma prawa się pultać.
Jestem więc za cytowaniem na forum.
Blueberry
Miejscow*
22 lat/a, 168 cm
Stażystka w Gambit Weekle
Awatar użytkownika
Whispers of life
Drobna dziewczyna z wielkimi marzeniami.
Jestem za możliwoscia cytowania.

Obecny system panujący na forum utrudnia nawet rozgrywkę między graczami. Jeśli chciałabym np z siostrą rozegrać wątek dotyczący przemocy, z czego ten mój post byłby rozpoczynający i oznaczyłabym go w hajdzie, ona nie ma możliwości podejrzenia tego posta. Muszę jej albo kopiować cały post, albo robić ssa, bo sama nie będzie mogła się do niego odnieść. Moim zdaniem jest to zbędne utrudnianie graczom rozgrywki, a to chyba nie o to chodzi?
Plus, dla tych bardziej wrażliwych, którym nawet hide przeszkadza, proponuje zrobić kodowaną tabelkę o nazwie "trigger warning".
em.
Miejscow*
34 lat/a, 168 cm
Awatar użytkownika
Whispers of life
Ladies always rise above, know what people want - someone sweet and kind and fun. The lady simply had enough.
Jestem przeciwna cytowaniu postów i pozwolę sobie jednocześnie powtórzyć to, co już padło i powinno być wystarczająco mocnym argumentem, dlaczego cytowanie uważam za opcję zbędną: w celu zadbania o prywatność rozgrywek umieszczanych przez użytkowników.

Niezbyt często grywam wątki, w których opcja hide faktycznie byłaby konieczna, ale jednak są sytuacje i fabuły, które wolę rozgrywać z bliskimi, zaufanymi współgraczami i jedynie im dawać do wglądu treść swoich postów. Skoro na forum istnieje opcja ukrywania postów, to chcę móc z niej swobodnie korzystać, bez zastanawiania się nad tym, czy ktoś nie zechce zajrzeć do posta, który na swój sposób jest bardziej intymny (nie chodzi nawet o wątki typowo erotyczne, ale ogólnie o sesje rozgrywane właśnie z kimś zaufanym) i którego czytanie przez dwadzieścia innych osób sprawiłoby mi dyskomfort. Ta kwestia ma dwie strony, a na razie widzę tu tylko argumenty z serii ,,podglądacz wchodzi na własną odpowiedzialność”. Fajnie, a co z autorem posta i jego samopoczuciem, kiedy osoby postronne podglądają jego posty bez jego wiedzy i aprobaty?
ani ta, ani tamta
Przyjezdn*
30 lat/a, 165 cm
Awatar użytkownika
Whispers of life
Are you gonna marry, kiss, or kill me? It's just a game, but really I'm betting on all three for us two
Mam wrażenie, że wielu osobom umyka fakt, że opcja hide nie istnieje tylko ze względu na wrażliwe treści. Może to trudne do pojęcia, ale zwyczajnie nie chcą, żeby post dotarł do osób, którym nie jest on przeznaczony. Poza tym to nie tak, że nie ma absolutnie żadnego innego sposobu na dotarcie do takich treści niż zacytowanie posta. Jest i to banalnie prosty. Chociaż może tak prosty, że nawet nie przyszedł nikomu do głowy, nie wiem. Sęk w tym, że to wiąże się z ryzykiem utraty anonimowości, a rozumiem, że to już za duży problem dla niektórych? Czy o co chodzi? Bo szczerze mówiąc argument pt. "włączcie cytowanie postów, bo chcę poczytać hajdy" (a z treści ogłoszenia wynika, że o to głównie chodzi) jest po prostu tak śmieszny w mojej opinii, że nie traktuję go poważnie
Atte
Miejscow*
33 lat/a, 164 cm
Chirurg w Szpital
Awatar użytkownika
Whispers of life
Zoey Bradford-Howell pisze: pn 22 sty 2024, 21:17 Jestem przeciwna cytowaniu postów i pozwolę sobie jednocześnie powtórzyć to, co już padło i powinno być wystarczająco mocnym argumentem, dlaczego cytowanie uważam za opcję zbędną: w celu zadbania o prywatność rozgrywek umieszczanych przez użytkowników.

Niezbyt często grywam wątki, w których opcja hide faktycznie byłaby konieczna, ale jednak są sytuacje i fabuły, które wolę rozgrywać z bliskimi, zaufanymi współgraczami i jedynie im dawać do wglądu treść swoich postów. Skoro na forum istnieje opcja ukrywania postów, to chcę móc z niej swobodnie korzystać, bez zastanawiania się nad tym, czy ktoś nie zechce zajrzeć do posta, który na swój sposób jest bardziej intymny (nie chodzi nawet o wątki typowo erotyczne, ale ogólnie o sesje rozgrywane właśnie z kimś zaufanym) i którego czytanie przez dwadzieścia innych osób sprawiłoby mi dyskomfort. Ta kwestia ma dwie strony, a na razie widzę tu tylko argumenty z serii ,,podglądacz wchodzi na własną odpowiedzialność”. Fajnie, a co z autorem posta i jego samopoczuciem, kiedy osoby postronne podglądają jego posty bez jego wiedzy i aprobaty?
Myślę, że tutaj też wystarczyłaby opcja zaznaczenia na początku posta, że autor nie czuje się pewnie/prosi o nieczytanie danego posta. Myślę, że większość po prostu by to uszanowała, a jeśli nie to po prostu by o tym głośno nie mówiła, aby nie wprawiać autora posta w zażenowanie.
Tyle, że ja jestem wyznawcą starej zasady, że forum jest od czytania: swoich postów, postów dla siebie od kogoś oraz postów innych dla innych osób. Nawet tych intymnych. Plus też nie do końca rozumiem po co zastanawiać się nad tym czy ktoś obejrzy danego posta.
Jeśli o mnie chodzi obecnie brak cytowania i podglądu po prostu mi przeszkadza. Nawet jeśli nie będę zaglądać do innych postów niż swoje, to jednak jeśli ktoś mi zacznie hajdy to na dobrą sprawę ciężko odpisać. Oczywiście mogę puścić posta i widzieć tylko tbh odpis z telefonu na posta na +/- 1500 znaków w trybie edycji dla mnie jest mordęgą.
Myre
Miejscow*
35 lat/a, 181 cm
medium i współwłaściciel w Ova Di Ve, lider TSE
Awatar użytkownika
Whispers of life
Standing in the front yard tellin' me, how I'm such a fool...
Kod hide służył do tej pory do tego, aby nie narazić nikogo na przypadkowe zetknięcie się z treściami, których nie chciał czytać. Cytowanie za to było rozwiązaniem dla tych, którym brutalne, kontrowersyjne czy też erotyczne treści nie przeszkadzają. Swoją drogą można na chwilę przystopować i zastanowić się czemu przez tak wiele lat nie było ankiety odnośnie cytowania postów, a teraz gdy zostało ono zabrane, wzbudziło to takie emocje.

Jest wiele powodów, dla których jestem za przywróceniem cytowania w postach.

1. Nie mam absolutnie nic przeciwko, aby chętni mogli czytać treści, które ukrywam, niezależnie czy są to treści erotyczne, czy brutalne lub na granicy dobrego smaku.

Zauważyłam, że weszła próba zawstydzania twórców lub czytelników treści erotycznych. Mam nadzieję, że nikogo nie ogarnie przez to poczucia winy, bo to naprawdę nic złego.

2. Chcę móc czytać ukryte treści, szczególnie jeżeli chodzi o graczy/postacie, z którymi mam relacje i chciałabym śledzić ich poczynania. Tworzymy razem wielowątkowe historie i jestem niezwykle ciekawa ich losów. Wolałabym nie pisać do tych ludzi na priv czy wyślą mi screena każdego nowego posta w hajdzie.
3. Jeżeli ktokolwiek chciałby zacząć rozgrywkę od treści ukrytej, to też musi potem lecieć do współgracza ze screenem, aby ten mógł odpisać. Nie jest to najwygodniejsze. Nie zdarza się zbyt często, ale jest utrudnieniem.
4. Administracja ma możliwość swobodnego czytania ukrytych treści, więc argumenty o prywatności nie mają tak dużej mocy, jak niektórym może się wydawać.
5. Nie jesteśmy na prywatnym, zamkniętym forum. To jest miejsce dla wszystkich. Jeżeli ktoś ma tak duże trudności ze świadomością, że inni mogą czytać treści, które ukrywa, to zawsze jest opcja pisania takich fabuł tylko w zaufanym gronie, drogą prywatną, bez udostępniania ich na forum.
Baba Jaga
Miejscow*
41 lat/a, 184 cm
biznesmen, doradca polityczny w Velvet Flamingo
Awatar użytkownika
Whispers of life
Me and my head high
And my tears dry
Get on without my guy
Jako PODGLĄDACZ - jak nazwała mnie jedna użytkowniczka <3 - dodam od siebie, że wątki ukryte pod pozycją "hide" to nie tyko erotyka (choć myśli niektórych ograniczają się wyłącznie do tego tematu). To też silna przemoc, morderstwa, tortury, obszerne opisy naturalistyczne i gore, traumy oraz ich skutki, przedawkowania różnego rodzaju substancji i inne jakiekolwiek tematy podpięte pod drastyczne/+18/kontrowersyjne. Niektórzy hajdują te wątki, bo muszą, a nie chcą.
Jestem również jedną z tych osób, którym nie przeszkadza PODGLĄDANIE własnych wątków przez osoby trzecie, którym opcja cytowania ułatwia czytanie opisywanych przeze mnie scen. Dlatego uważam, że opcja cytowania powinna wrócić.
Osoby wrażliwe nadal będą bezpieczne dzięki kodowi "hide", a osoby zainteresowane czytaniem wątków o tematyce hajdowanej (przypomnienie: podglądacze nie interesują się wyłącznie erotyką ;)) będą mieli opcję dla siebie, bez potrzeby próśb o screen albo skopiowanie tekstu.
Argument prywatności nie jest argumentem: fora PBF istnieją od -nastu lat i wcześniej nie było problemu z prywatnością wątków oraz czytaniem tych zamkniętych w opcji "hide". Jeśli naprawdę przeszkadza komuś wrzucanie na forum prywatnych treści, to mogą przenieść się na inny komunikator i tam odbyć wątek, do którego nie powinien mieć dostępu nikt poza nimi (bo przypominam, że administracja nie potrzebuje używać "cytuj", bo widzą posty w "hide" bez tego).

I nie, nie boję się napisać PW do osoby piszącej post w hide: "Hej, możesz mi wysłać jego treść? Chcę poczytać" (bo zgaduję, że o ten straszny brak anonimowości chodzi nellie qualley ). Po prostu wątek w opcji hide nie kończy się na jednym poście (szalona sprawa, wiem) i męczenie osoby piszącej o wysłanie każdego posta jest problematyczne dla nas obu. A raczej dla trojga, bo wątków nie pisze się solo.
Archie
Miejscow*
39 lat/a, 186 cm
profesor / wykładowca w The University of New Orleans
Awatar użytkownika
Whispers of life
pan profesor przyjmie Cię w swoim gabinecie..
Przychodze z argumentacja w sprawie znacznika do cytowania. Aktualnie jestem w fazie gry hajd i możliwe są kolejne o tematyce burzącej i pewnie poruszającej niektórych. Dlatego też jestem za tym aby dalej było jak jest. Opcja CYTUJ nie jest moim zdaniem potrzebna na tyle aby ktoś musiał jej używać, w tym korzystać z niej w celu do tego nie przeznaczonym. Zakładam że są tutaj osoby dorosłe, odpowiedzialne mniej czy bardziej. Z racji jednak swoich praw i poczucia narażenia na potencjalne czytanie moich postów czy moich współgraczy, nie chce dawać możliwości wglądu do danej gry. A wiem że pewnie ktoś prędzej czy później by w taki wątek zaglądał z racji możliwości. Dlatego też ktoś ma oglądać hajdy? Jak ktoś ma "problem" to może znaleźć łatwo opowiadania erotyczne o takiej tematyce. Zasłanianie się wygodą nie jest dla mnie wystarczające.

Jeśli opcja ma wejść w życie to chce dokładnych powodów i argumentów na co komuś jest ona potrzebna i w jakim celu. Kopiowanie KODu? Czy inne rzeczy? Dawniej nie było oznaczeń i każdy sobie radził, dlatego byle głupia gadka mnie nie zadowoli.

NIE dla cytowania
Atte
Miejscow*
33 lat/a, 164 cm
Chirurg w Szpital
Awatar użytkownika
Whispers of life
Powiem tak: na forum jest opcja zgłoś jak ktoś już zauważył. Równie dobrze mogę napisać, że "podglądam" i je przeczytać, a potem zgłosić posta do usunięcia (i tak, jeśli jakiś wątek by mnie zainteresował to bym to zrobiła).
Tylko:
1) wtedy autor ma pewność, że to przeczytałam, co dla niektórych może być niekomfortowe.
2) w hajdach są rzeczy nie tylko erotyczne: niektóre chcę przeczytać dla lepszego zrozumienia postaci. Jeśli ktoś w hajdach odgrywa pobicie a ja mam z nim ważną relkę to chcę to przeczytać, żeby samej pisać lepsze wątki z tą osobą i żeby nam obojgu żyło się łatwiej.
3) opcja zgłoś spowoduje, że będą puste posty plus ktoś to będzie musiał czyścić, co oznacza więcej pracy dla adminów.
ani ta, ani tamta
Przyjezdn*
30 lat/a, 165 cm
Awatar użytkownika
Whispers of life
Okej, widzę, że nagle zaczęliśmy udawać, że tym głosującym za przywróceniem cytowania postów wcale nie chodzi głównie o wątki erotyczne i nie to było powodem całego tego poruszenia, a nakierowanie ich na alternatywny sposób pozyskiwania takich treści (trochę złośliwy, owszem, ale nie mniej niż "przeniesienie się na inny komunikator i tam odbycie wątku, do którego nie powinien mieć dostępu nikt poza nimi") jest już formą nieuszanowania zdania innych i próbą zawstydzenia. Nie, nie jesteśmy na tiktoku czy twitterze, nie dam się wciągnąć w dyskusję o ocenianiu innych po tym, jakie książki czytają. Poza tym to już od dawna nie chodzi o to, serio.

Przytoczony również został argument, że dawniej wątki +18 nie były w żaden sposób oznaczane i każdy miał do nich dostęp, ale pragnę zauważyć, że dawniej, jeśli ktoś chciał przeczytać czyjeś hajdy, nie musiał wcale napastować tej osoby wiadomościami prywatnymi o screeny, a wystarczyło wpisać się do wątku. To wymaga nawet mniej wysiłku niż ciągłe pisanie do kogoś o udostępnienie postów (szalona sprawa, wiem).

Komentarz od: King of Jazz, pn 22 sty 2024, 22:24

Prosimy o posty z argumentami, które nie odnoszą się do zdań innych użytkowników. Dyskusja ma na celu poznanie zdania obu stron, nie przekonywanie się nawzajem, dlaczego ta strona jest bardziej właściwa od drugiej.
Baba Jaga
Miejscow*
41 lat/a, 184 cm
biznesmen, doradca polityczny w Velvet Flamingo
Awatar użytkownika
Whispers of life
Me and my head high
And my tears dry
Get on without my guy
nellie qualley pisze: pn 22 sty 2024, 22:08 Nie, nie jesteśmy na tiktoku czy twitterze, nie dam się wciągnąć w dyskusję o ocenianiu innych po tym, jakie książki czytają. Poza tym to już od dawna nie chodzi o to, serio.
Właśnie to zrobiłaś. Dwa razy. A nawet trzy, licząc ostatnią wiadomość. Piętnujesz osoby za coś, co czytają i chcą czytać, nadając im konkretną nazwę - podglądacz, która nacechowana jest negatywnie. Ten zabieg miał - jak mniemam - za zadanie zawstydzić tych użytkowników i uznać za gorszych, bo interesuje ich tematyka postów oznaczanych opcją "hide". To jest brak szacunku do drugiego człowieka i łamanie prośby adminów, którą zawarli w ogłoszeniu.

Komentarz od: King of Jazz, pn 22 sty 2024, 22:24

Prosimy o posty z argumentami, które nie odnoszą się do zdań innych użytkowników. Dyskusja ma na celu poznanie zdania obu stron, nie przekonywanie się nawzajem, dlaczego ta strona jest bardziej właściwa od drugiej.
Zablokowany

Wróć do „Archiwum”